VOKA milieucharter

Tekni-Plex Europe heeft in 2019 het VOKA milieucharter behaald en dingt mee naar het charter duurzaam ondernemen in 2020.

Om het charter binnen te rijven, moesten we dit jaar minstens 4 acties uitvoeren die kaderen binnen 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die te maken hebben met:

VREDE, MENSEN, WELVAART, PLANEET of PARTNERSCHAP zoals bepaald door de Verenigde Naties.

Eén van de cases die we voorgesteld hebben is het recycleren van de scrap met de Erema, in doelstelling 12 ’Duurzame consumptie en productiepatronen’.

Reductie en  hergebruik productie-‘uitval’

Tekni-Plex Europe investeert in de reductie en het hergebruik van productie-‘uitval’ door middel van een eerste en binnenkort ook een tweede kunststofrecycleerinstallatie (van Erema).

Erema wordt ingezet voor het recycleren van verschillende soorten in-house productieuitval van polyethyleen, al dan niet geschuimd (EPE = expanded polyethyleen = geschuimd).

In deze machine wordt de scrap* van polyethyleen gemalen, eventueel ontgast, en tot een korrel herleid, die terug voor 100% herbruikbaar is in ons productieproces.

*Scrap: niet conforme productie, overschotten, trimming (afgesneden zijkanten bij bandproductie) en webbing (de geperforeerde plasticband die overblijft na het punchen van dichtingen).

De EPE-band of webbing wordt rechtstreeks in de hoppervuller van de extruder getrokken en wordt daar vermalen en verdicht door de wrijvingswarmte. Door het verdichten wordt de PE ontgast. Deze grondstof wordt via de extruder terug in korrelvorm gebracht. De kunststofkorrels worden rechtstreeks in bigbags gevuld.
Ook het materiaal dat overblijft na het punchen van dichtingen (bv. de binnenstukken van dichtingsringen) belanden rechtstreeks in de hoppervuller via een transportband.
Capaciteit: 300 tot 600 kg/uur; korrelen van 7000 à 8000 kg EPE tot 15000 kg gewone PE per dag.

 

Economisch voordeel

90% van het materiaal dat anders uitval is, wordt terug omgezet in volwaardige grondstof. De overige 10% worden als grondstof doorverkocht aan andere kunstofverwerkende bedrijven.

Milieuvoordeel

Door het scrapmateriaal opnieuw te verwerken in de productie, hoeven geen nieuwe (schaarse) grondstoffen aangeboord worden. Deze afvalvermijdende manier van werken biedt dus niet alleen een economisch maar ook een ecologisch voordeel.

Sociaal voordeel

De manuele tussenkomsten worden bij het gebruik van de Erema-installatie serieus gereduceerd, hetgeen het comfort van de werknemer op de werkvloer bevordert. De vroegere werkmethodes waren veel arbeidsintensiever door veelvuldige manuele tussenkomsten. De Erema-installatie daarentegen maalt, ontgast indien nodig, korrelt in 1 beweging en vult mooi machinaal af in bigbags van 600 kg waardoor er minder verpakking en minder manipulaties gegenereerd worden.
» Terug naar overzicht
Tekni-Plex-Europe_MC_Cyclus2019_Certificaat
  • en